Po klevais
Senas dvaro pastatas, saugomas šimtamečių storakamienių klevų , vienu galu beveik susmegęs į žemę atrodė toks apleistas ir merdintis. Toliau stovintys, bet jau nuplėštais stogais didžiuliai iš molio drėbti tvartai ir apvalių rąstų ilgiausias svirnas bylojo, apie kažkada čia būvusi nemenką ūkį. O gale lauko stovintis dar vienas molinis pastatas neleido atspėti jo paskirties. Tiesa, jis nebuvo toks apleistas, jame senokai buvo apsigyvenusi viena šeimyną. Tai buvo tokie tylus žmoneliai, kad jų niekas labai ir nepastebėdavo. Gal ir todėl, kad tai buvo nuošalus pats kaimo galas. Aplink pastatą augo žilvyčiai ir gluosniai, už jo visuomet plytėjo bala, nes čia baigėsi, kažkada dvaro iškastas melioracijos griovys, o jo vanduo toliau turėjo tekėti nuo kalnelio mažu upeliūkščiu į didesnį sraunų Kelnupės upelį. Bet neprižiūrėti grioviai apžėlę krūmais, apgriuvusiais šlaitais nebeleido nubėgti vandeniui ir aplink telkšojo balos. Už kelių šimto metrų baigėsi į dvarvietę klevais ir uosiais apsodinta medžių alėja. Pro šalį vingiavo takas, bet juo tik retkarčiais bažnyčion numirgėdavo kokia kaimo moterėlės gėlėta skara, nes toliau esantis kaimas mieliau eidavo vieškeliu. Kelis kartus dar vaikui beesant, su mama ėjome pro šalį, o vieną kartą net užėję esame. Molyniame pastate viename gale buvo kūtė, kur laikė gyvulius, kitame gyveno. Atmenu, molio plūktoje asloje replinėjo jauniausias vaikas, keistai kvepėjo džiovintomis žolelėmis, ajerais. Aukšta padžiūvusi moteris, mėlynomis akimis, apsigobusi balta skarele ir vyras plačių pečių, giedriu besišypsančiu veidu, bet sunkiai vaikščiojantis skaudančiomis kojomis ir trejetas sūnų, visi tokie baltaplaukiai, mėlynaakiai. Du vyresnėliai pametinukai, gal mano metų.
Po poros metų , kai persikėlėme į tą kaimą teko vieną metą lankyti pradinės mokyklėlės ketvirtą klasę. Čia vėl sutikau du vyresniuosius berniukus. Vienas jų nenorėjo mokytis, o kitas buvo labai uolus mokinukas, bet abu tokie tylus, ramus vaikai, tai ne aš išdykelė. Kartą eidama į mokyklą sutikau ėžiuką, na ir įsidėjau į savo portfelį. Visos 4 klasės mokėmės vienoje patalpoje, nes mūsų buvo gal tik apie 20 su trupučiu, o pietus atsinešdavom kas ką, kas lašinių bryzelį, o kas tik obuolių. Lašinių iš kitų vaikų neprašysi, o obuolius net kai kas ir pats pasiimdavo. Taigi, portfelį įkišu į suolą, obuolius už jo, o ežiukas gale knygų, kur paprastai būdavo obuoliai. Mane pašaukia prie lentos, nes mums aritmetikos pamoka, o aš geriausiai ją mokėjau, mokytoja kitame klasės gale kažką aiškina pirmokams. Tik staiga klasėje pasigirsta klyksmas, mano portfelis krenta iš suolo, žemėn pabyra knygos, obuoliai , išreplioja ežiukas, o mano suolo draugė rėkia ir krato ranką jau užsilipusi ant suolo. Klasėje triukšmas, mažiai nesupratę kas darosi visi kabarojasi ant suolų ir pradeda klykti kartu su ta mergaite. Aš lyg niekur nieko toliau sprendžių uždavinį ant lentos ir toks juokas ima, kad pradedu prunkšti nesusilaikius, o ant dūšios taip gera, negaila mergiotės, nes per aritmetikos pamokas iš krepšio beveik visuomet dingdavo keli obuoliai. Aišku, kliuvo nuo mokytojos, teko klupėti kampe, bet niekaip neprivertė atsiprašyti tos mergaitės.
Na, metai bėgo kaip upelėje vanduo, dienos lyg bangos nuraibūliuodavo ir nelikdavo, grįžau atgal į vidurinę mokyklą, po to toliau tęsti mokslus išvažiavau, tik vasaromis dirbdavau ūkyje. Štai tada arčiau susipažinau su Jasiku ir Stasyku. Stasykas tingėjo mokytis ir dirbo traktorininku, o Jasikas visa galva buvo pasinėręs į dailę, o ir muzikantas buvo geras, kai užgros prie molinės pirkelės, tai visas kaimas rodos nutyla, net šunys neloja, klausosi. Mažasis broliukas pasinėręs į radiotechniką, nors dar vidurinėje mokėsi. Mama tik pasiligojusi, ir tėtis su negalia, bet didysis vargas jau išvargtas, o čia dar ūkis duoda atremontuotą butą tokioje gražioje vietoje, ant užtvankos kranto, gal ir neduotų tokiems ramiems žmogeliams, bet veda per kaimą aukštos įtampos liniją, o jų molinė pirkelė, kaip tik atsiduria po ja. Tai pavasarį ten daržus pasodino, nes rudenį turėtų išsikelti į naują vietą. Tik motina vis padejuoja, kad Stasyką ima į armiją, skauda motinai širdį, nes pasirodo prieš gerus metus jį pertrenkė karinė mašina ir lūžo šlaunykaulis, kuris kreivai sugijo, nors nešlubuodavo, bet matėsi kreiva koja, o ir paskaudėdavo retkarčiais. Ramino jisai mama, nes komisariate jam pasakė, kad vyks į darbo batalioną, kur dirbs tik valgykloje, rodos to dalinio vadas , kur sužalojo Stasyką tuom pasirūpino. Aš buvau su jais labai susidraugavus, bendrai mes to kaimo jaunimas buvome, kaip viena šeima, net truputi buvome įsimylėję. Nors man jie buvo lyg broliai, net negalvojau, kad buvo įsimylėję. Simpatiją jaučiau Jasykui, visą vasarą kur tik beeitume į gegužinę ar į ruošiamus festivalius ąžuoline, visada kartu. Bet manyje tūnoje velniukštis, jeigu šokiuose budavo jaunimo privažiavę iš toliau, o vasarą atostogaujančių studentų netrūko, tai aš užriesdavau nosį ir sakydavau , kad manęs nekviestų šokti, nes aš norinti ir su kitais pašokti. Po tokių mano užgaidų prigęsdavo jo mėlynos akys ir jau visą vakarą nieko nešokdindavo. Buvau panelė prisiėdus velnių, būdavo, kad susitariu eiti į šokius su vienu, su kitu, su trečiu ir ,o varge, visi trys tą patį vakarą ateina vestis mane į šokius. Atmenu, kartą tėvelis net neišleido dėl to į šokius ir gerokai apibarė, kam aš žaidžiu su žmonių jausmais, o man kas, vėjai buvo galvoje, vėjai...
Puikiai pamenu tą paskutinį vakarą, buvo Spalio šventės, kelios dienos laisvos, į kultūrnamį atvažiuoja su koncertu studentai iš Leningrado politechnikos ( jie praktika atlikinėjo Kauno radijo stoty), mes visu desantu ruošiamės į šokius, šlapia, lynoja. Špilkutės į rankas, o su guminukais iki kultūrnamio. Koncertas puikus, šokiai labai smagus, studentai kiekvieną šokį kviečia, mūsiškiai berniokai surūgę, o mes šviečiam, kaip mėnulio pilnatis. Paskutinis šokis, muzikantai praneša, kad kol jie pailsės studentai gali palydėti merginas, bet jie lauks tik pusę valandos. Manęs šokdinęs toksai Arkadijus šokasi palydėti, nors jam aiškinu gyvenanti tolokai, bet vis tiek kabinasi už parankės. Ką daryti, su špilkom tik iki plento, o guminukai tai pas mūsų berniokus, bet sumetu, jog toliau negalės lydėti, nes laiko tik pusvalandis, o mes ir neskubam, einam visu būriu, kiti mūsiškiai išlakstė, tik mano draugės Rimukas ir Jasikas eina atsilikę toliau. Prie plento atsisveikinam su leningradiečiais. Na ,negerai darom, juk suprantam, bet erzinam ir tiek, aišku bepigu erzinti, kai mums nuolaidžiauja. Dabar einam kikendamos, berniokai pasiveja mus, Rimas užpykęs numetė Irutės batus į griovį, o Jasikas padavė, dar padėjo apsiauti. Šį paskutinį kartą išsiskyrėm po tuopom, kažko linksmybės išgaravo ir nelabai smagu tapo ant dūšios, bet jaunystė – kvailystė. Išvažiavau atgal po švenčių į mokslus, viską pamiršau . Penktadienį, kaip visada, grįžtu namo , tik šį kartą kažkaip ankščiau, žiūriu tėvelis ateina manęs pasitikti, man dingtelėjo, kad kažkas atsitiko, nes niekuomet neeidavo pasitikti. Pribėgu, tėveliui per neskustą skruostą riedą ašaros, to dar nebuvau mačiusi, dingteli širdį – mama... Negaliu ištarti nė žodžio, tik žiūriu išsproginus akys, o tėvelis sako:
-Jasyko nebėra, matai ten prie kito kelio stovi mašina, tai jį išveža į Kauną.
Metu krepšį ant žemės ir bėgu, slidu, šlapias sniegas limpa ant veido, per ašaras nematau kelio. Vos spėju pribėgti, kai vairuotojas uždarinėje mašinos bortą, stveriu už rankos ir neleidžiu uždaryti. Mašinoje, ant glėbio šieno uždengto marška, guli Jasikas, šviesus plaukai išsidraikę, atrodo, kad miega ir tiek. Stasykas apkabina mane ir abudu vienas kita guosdami verkiam. Bet vairuotojas skuba, Stasykas lipa į mašiną , o aš lieku ant kelio ir niekaip negaliu patikėti, kad tai ne sapnas. Mašina nuvažiuoja ir dingsta už posūkio, apsidairau, suėjęs beveik visas kaimas, moteris šluostosi akis, vyrai traukia dūmą, o šlabdrybą pakeitęs lietus, tarsi dangaus ašaros apraudančios išėjusį Jasyką.
Lijo protarpiais su šlapdryba visas trys dienas, karstas skendėjo baltuose chrizentemų žieduose, jaunimas nesiskyrstė nei dieną, nei naktį, o iš po baltų bintų skaisčiai raudonas kraujas srūvo ir srūvo , kodėl taip – niekas negalėjo pasakyti.
Laikas suskylo į dvi dalys –iki ir po. Iki – tai prabėgusi vasara su gegužinėm iki saulės patekėjimo, šienapjūtė Nevėžio lankose, rugiapjūtė, kuomet prieš saulėlydį vyresnieji grįždavo namo, o mes jaunimas statydavom gubas iki vidurnakčio, paskui bėgdavome nuo kalno į gaivinančias Nevėžio bangas, o po to su dainom namo. Gal ta vasara buvo pati brangiausia, pati nekalčiausia ir pati nerūpestingiausia...
Po –tai šaltis gniaužiantis širdį, kaltės jausmas, vienatvė, smėlio kauburėlis po liepą. O čia dar Stasykas po dviejų savaičių išeinantis į armiją, baisu net pagalvoti , kaip turėjo skaudėti širdys tėvams, kokia kančia juos prislėgė.
Stasyką išlydėti susirinkom visas jaunimas, aišku nebuvo nei dainų, nei šokių , sėdėjom kalbėjomės iki ryto. Keletą kartų buvau užbėgus pas tėvus, bet argi galima sumažinti svetimą skausmą, ar galima paguosti tokioje situacijoje, nežinau? Turbūt tik vis iš naujo ir iš naujo sudylgini jų skaudančias širdys, nes visuomet pradėdavo pasakoti, kaip tai įvyko, vis kaltindavo save, kodėl nebuvo šalia. O nelaimės ,rodos, tas rytas nežadėjo, tuo labiau, kad dangus truputi pragiedrėjo, vėjas nurimo, baigė pervežti visus namų rakandus į naują būstą, kuriuo buvo be galo visi patenkinti, beliko tik vištos ir karvutę atsivesti. Jasykas tas dienas pasiliko namie padėti tėvams, Stasykas buvo iškviestas į komisariatą, jaunėlis Pavlikas mokykloje, įprasta diena. Apie pietus Jasykas nuėjo atvesti karvutės ir kas jam šovė į galvą nuimti ištemptą tarp dviejų gluosnių radio anteną , o nutiesti aukštos įtampos laidai jau buvo po įtampa. Nuo vieno medžio atkabino, o nuo kito matomai norėjo nutraukti, bet tuo momentu pakilo smarkus vėjas ir jam trūktelėjus, nutrūkusi galą užmetė ant aukštos įtampos laidų, mirtis ištiko momentaliai, net ta ranka, kuri laikė laidą buvo apdegusi. Taip ir rado ,jo nesulaukusi atėjusi ieškoti motina ,sukniubusi prie molynės gryčios sienos, tik tokia paguoda, kad griūdamas nutraukė laidą žemėn, o tai būtų dar baisesnė nelaimė įvykus.
Bet laikas, tas visągalis laikas, kurio nei sustabdysi, nei sugražinsi skuba tik į prieky palikdamas praeičiai tai kas buvo ir vesdamas į tai kas turi įvykti. Praėjo treji metai, Stasykas grįžo iš armijos, Pavlikas tėvų džiaugsmas ir pasidydžiavimas, visai įnyko į elektrotechniką, mokėsi Kaune politechnikoje, kaime radijas pataisydavo ir apie televizorius išmanė, nors dar mažai kas juos turėjo. Laikas geriausias gydytojas, apramina skausmą, prislopina prisiminimus, tėvai lygtai truputi atsitiesė, gyvenimas atgavo prasmę. Bet ne be reikalo sakoma, kad bėda viena nevaikšto. Nelaimės neatstojo nuo tos šeimos, kaip koks juodas prakeikimas nelaimės sėlino jų pėdomis.
Pasklido kalbos, kad Stasykas susidėjo su tokia moterimi nei išsiskyrusią, nei su vyru gyvenančią. O kaime visi viską žino ir mato, gerai pažinojau Niną, labai jau buvo smaili ant vyrų, kas tiesa, tai tiesa, be to už Stasyką vyresnė ir vaikai jau du sūnūs buvo paaugę , na gal čia nedidelė bėda, bet mes motinos norime pačios geriausios marčios. O apie Niną sklido negražios kalbos, tuo labiau, kad iš darbo buvo išgabenta į venerinį dispancerį, nukirpta plikai, porą savaičių gydyta, gal nieko rimto , tik gerai, kad tai buvo prieš Stasyko artimus santykius. Šiaip Nina buvo gera šeimininkė ir darbininkė moteris, bet labai jau stiprus patelės instinktas ją užvaldęs. Iš pradžių Stasyko tėvai labai priešinosi, bet pamatę, kad niekuo gyvu neperkalbės sūnaus, nusileido. Rudeniop, pabaigę visus darbus susiruošė vestuves kelti, Stasykas persikraustys pas Niną , jos vaikai gerai jį priėmė, nes tai tokio švelnaus ,gero būdo vyro reikia gerai paieškoti, o ir jis tuos vaikus pamilo, kaip savo. Taigi, po vestuvių susikrovė savo mantą į traktoriuką, tėvai davė bekoniuką, vištų, veršelį, Paulikas padeda broliui visą tai persivežti. Atvažiuoja prie tvarto pas Niną, Pauliukas iššoka atidaryti durų, o Stasykas vietoje stabdžio nuspaudžia gazo pedalą. Baisu pasakyti kas įvyko, Pauliuką prispaudžia traktorius prie durų... Po kelių operacijų Kauno klinikose Pauliukas iškeliauja į amžinybę pas Jasyką. Praėję lygiai penkeri metai nuo vieno sūnaus mirties, kaip ir kitą šalta mirties ranka nusiveda į nebūtį. Skausmas ir ašaros jau nenudžiūva nuo motinos veido, pasiligoją tėvas, neužilgo ir jis iškeliauja ten iš kur nesugrįžtama. Motina dar laikosi, bet jau daugiau gyvena kapuose, nei namuose. Dieve, dieve koks baisus likimas ištyko tą tokią ramią šeimą. Bet tai dar ne visos nelaimės, praėjus gal porai metų motina, kaip jau įpratusi bėgo į kapines ... ,o siaube, ant plento ją pertrenkė mašina, ilgai gulėjo ligoninėje, paskui pasiėmė ją Stasykas pas save, nes nevaikščiojo taip ir pragulėjo dar gerus metelius. Bet reikia pasakyti, kad Nina ją labai prižiūrėjo.
Gaila man Stasyko, sunku, oj kaip jam sunku gyventi su tokiu kaltės jausmu, bet gyvena. Išaugino Ninos du sūnūs ir savo trys, pasistatė namą, užaugino didelį sodą, prižiūri kapelius ir neša tą sunkią gyvenimo naštą.