Sveiki atvykę į http://www.liveinternet.ru/images/smilies/oct/crash.gifvetainę!

UŽDARAS, LAISVŲ DISKUSIJŲ IR KŪRYBOS FORUMAS

Объявление

  Neparašius nei vienos žinutės, narys ŠALINAMAS

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.


Вы здесь » UŽDARAS, LAISVŲ DISKUSIJŲ IR KŪRYBOS FORUMAS » Svečiams patogiausia čia » BALANDIS, bet ne tas kur skraido


BALANDIS, bet ne tas kur skraido

Сообщений 41 страница 42 из 42

41

Riešutai – Sveika ir skanu

Kiekvienas iš mūsų jau žinome kad riešutai yra maistingas ir lengvas užkandis. Riešutuose labai daug neprisotintų riebiųjų rūgščių, kurių pats organizmas negali gaminti todėl yra priverstas gauti šias maistines medžiagas su maistu. Taip pat riešutuose labai daug vitaminų, mineralų bei kitų naudingų maistinių medžiagų..

O detaliau kalbant:

Riešutų branduoliuose yra daug baltymų (iki 25 proc.), riebalų (iki 70 proc.), mineralinių medžiagų, E, K, PP ir B grupės vitaminų, mažai angliavandenių ir visai nedaug vandens.

Visuose riešutų rūšyse yra nervų ląstelėms būtino lecitino, kuris užtikrina efektyvią smegenų veiklą. Riešutuose esantys selenas ir jodas didina organizmo atsparumą radiacijai, geležis ir varis padeda gamintis raudoniesiems kraujo kūneliams, o folio rūgštis gerina atmintį. Sakoma, kad, kasdien suvalgydami po 85 g riešutų, sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje, užtikrinsite normalų kraujo spaudimą ir išvengsite širdies ligų.

Tačiau būkite atsargūs, jei turite skrandžio problemų: riešutai – sunkiai virškinamas maistas, tad apsiribokite nedideliu kiekiu. Geriausia – rinkitės riešutus be odelės.
Porcija riešutų (apie 25 gramai per dieną ) turi 125-190 kcal.

Kokie riešutai geriausi?

Riešutai riešutams nelygu. Jie skiriasi savo dydžiu, forma, skonio savybėmis ir poveikiu žmogaus organizmui. Todėl kiekvienas turėtu rinktis pagal tai ko labiau reikia organizmui.

- Lazdyno riešutai

Šie riešutai stabdo senėjimo procesą. Suvalgę 100 g riešutų, aprūpinsite savo organizmą keturių dienų vitamino E norma. Lazdyno riešutus ypač patartina valgyti vyresnio amžiaus žmonėms. Juose labai nedaug natrio, todėl jie tinka ir turintiesiems aukštą kraujo spaudimą. Malti lazdyno riešutai – puikus pagardas desertams, kepiniams, ledams.

- Graikiniai riešutai

Yra daugybė šių riešutų rūšių. Juose gausu naudingųjų medžiagų, iš kurių ypač svarbūs polinesotieji riebalai, mažinantys širdies ligų riziką, ir vitaminas B6, kuris padeda gamintis antikūnams ir raudoniesiems kraujo kūneliams. Valgydami graikinių riešutų, sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje, pagerinsite kraujotaką ir sustiprinsite širdį. Šie riešutai kaloringiausi: 100g – 690 kcal.

- Migdolai

Jei norite džiaugtis gražia ir lygia oda, valgykite migdolų. Juose gausu ląstelienos ir odai būtino vitamino E. Migdolai neretai vadinami moterų riešutais, nes jie labai naudingi būsimoms ir maitinančioms mamoms. Be to, šiuose riešutuose yra rūgšties, tad jų turėtų vengti tie žmonės, kurių inkstuose yra akmenų.

- Anakardžio riešutai

Savo forma primenantys inkstą riešutai rekomenduojami besilaukiančioms moterims, nes juose yra nėščiosioms būtinos folio rūgšties. Be to, anakardžio riešutuose gausu magnio, cinko ir vario, kurie stiprina imuninę sistemą, ramina nervus, padeda įveikti stresą ir gerina savijautą. Jų valgyti patariama ir kontraceptikus vartojančioms moterims. Vegetarams šie riešutai – nepakeičiamas geležies ir baltymų šaltinis. Smulkinti riešutai puikiai tinka salotoms.

- Bertolijos riešutai

Tai didoki, pailgi, kreminės spalvos riešutai su tamsiai ruda luobele, pasislėpę tvirtame trisluoksniame kevale. Juose gausu fosforo ir seleno, kuris neleidžia susidaryti laisviesiems radikalams ir užkerta kelią vėžiui. Tai puikus vaikų ir vyresnio amžiaus žmonių mitybos paįvairinimas, be to, nepakeičiamas šventinių pyragų bei kitokių kepinių pagardas.

- Pistacijos

Jos yra tikras vitamino A, reikalingo regėjimui ir lygiai odai, aruodas. Beje, kuo žalesni šie riešutai, tuo jie naudingesni.

- Žemės riešutai

Žemės riešutai, dar vadinami arachisais, apskritai netgi nėra riešutai, tai ankštiniai augalai – pupos. Žalių jų valgyti nerekomenduojama – sukelia deginimą skrandyje, o lukštai yra itin stiprus alergenas. Išlukštenti ir paspraginti žemės riešutai – puikus augalinių baltymų šaltinis, vegetarams praktiškai atstojantis mėsą.
Beje, žinoma faktų, kai stiprią alergiją, net anafilaksinį šoką, žmonėms sukėlė vien tai, kad juos pabučiavo žemės riešutų kramsnojusieji.

42

Vomai,gi velnio vaikas esi! Kalbi apie riešutus,žadini apetitą ir nepagalvoji,kad mūsų amžiuje jau retai kuris juos beįkanda :D Tegu balandžiai juos ir lesa,o aš savo tikrų ir netikrų dantų nelaužysiu :nope:  :rofl:


Вы здесь » UŽDARAS, LAISVŲ DISKUSIJŲ IR KŪRYBOS FORUMAS » Svečiams patogiausia čia » BALANDIS, bet ne tas kur skraido