Porinkiminės šypsenos
Iš „Gyvenimo būdo žurnalo“ Parinko Mikas Šaipokas
Juozas Erlickas (g. 1953 m.) – humoristas poetas, prozininkas, dramaturgas, naudojantis juoko pro ašaras stilistiką. Iš tiesų jo kūryba - negailestingai ironiška, pasižyminti orginalumu.
Tai juodasis humoras, kuriam bet koks absurdas yra gyvenimo norma, deja jo kūryba ne visiems suprantama. Dauguma pagalvoja, kad jis koks nevisaprotis. Nors jo eilės pilnos optimizmo ir linksmumo.
Apie Uspaskichą:
Ir tada jis pakilo aukštai aukštai virš debesų ir, ten plasnodamas, griausmingai sušuko:
- Kas aš toks?
Mes užvertėm galvas į viršų ir drąsiai atsakėm:
- Šūdas!
Tada jis nudribo.
Gerai, kad pasakėm teisybę.
Kitaip dar ilgai jis būtų padebesiais skraidęs ir mus šūdais drabstęs.
Ir visi mus šūdžiais vadintų.
Apie vidurio amžiaus krizę:
Būdami apie 40 metu vyrai palieka savo šeimas ir išeina į Seimą. Kai kurie iš jų pakeliui užsuka į alaus barą ir niekada nebepasiekia Seimo. Taip protinga gamta ginasi nuo politikų pertekliaus.
Apie Europą:
Ar mes tikrai jau Europoje? Toks verslininkas pasigyrė – nusipirkau mašiną be stogo. O komisaras Grigaravičius perspėjo – prišiks…
Apie stebuklus:
Jūs žinote, anksčiau vieną kartą metuose būdavo stebuklinga diena, kai kalbėjo gyvuliai. O dabar gyvuliai kalba kasdien. Net per televiziją. Vadinasi, gyvenimas gerėja…
Būna, išlenda koks tipas ir pareiškia: mes viską darysime kitaip!
Ir viską daro dar blogiau.
Manding, taip yra todėl, kad visa, kas gerai, jau padaryta.
Atsitikimai:
Prisimenu, buvau į gyvenimą išėjęs…
Ten gerai, kol nepripranti.
Pripratęs imi jaustis kaip namie, ir tau parodomos durys.
Papročių krizė:
Duok durniui kelią.
Davėm ir jie nuėjo Seiman. Mes GI - durnių vietoj likom.
O kelio niekas neduoda.
Stebuklų žemė:
Sniego tai nėr…
O besmegenių tiek, kad net koalicijas galima lipdyt.
Papildai:
Kai klausomės kandidatų, tai suprantam: šūdą mala!
Net keleriems metams užsisakom šio produkto.
Vadinas, trūksta.
Adrenalino šaltiniai:
Rinkėjai neturi už ką į tolimas šalis keliaut, su beždžionėm ir smaugliais pabendraut.
Bet egzotikos tai kiekvienam norisi!
Užtat ir išrenkam tokius, kurie vaiposi ir smaugia.
Paguoda:
Jie net ketverius metus taip intensyviai treniravosi! O paaiškėjo: kyšių imtynės neįtrauktos į olimpinę programą. Nuplaukė auksas…
Bet mūsiškiai ir sklypais ima.
Paguoda:
Kai geras oras, tai kažkoks nervas ima. Nei atsikąsi, nei į kišenes prisikimši… O blogiausia, kad visiems to gero vienodai.
Užtat praeidamas pro verslo partnerį vis pyrstelnu pagal išgales…
Nenaudinga nauda:
Sako, net keletą metų mes gyvenę gerai.
O juk daugelis nė nepastebėjom.
Užtat ir piktumas.
Apie tokius dalykus valdžia privalėtų laiku informuot gyventojus, o ne tada, kai po viskam.
Nenaudingi:
Valstybės veikėjai nūnai pamėgo kartot: neklysta tik tas, kas nedirba.
Tai ir nedirbkit. Kaip jaustumėtės, jei prieš operaciją taip ramintų chirurgas?
Manau, metas steigt klaidų atitaisymo ministeriją. Paskui – atitaisytų klaidų atitaisymo... Premjeras galės dar drąsiau eksperimentuoti ir eksperimentų premjerose pats sau plot.
Pigiau būtų, jei eitumėt griovių kast. Tik kad kreivų griovių irgi niekam nereikia.
Baisioji zoologija:
Nūnai taip trūksta vietų, kur mulkis be kvalifikacijos galėtų padoriai užsidirbt.
Todėl itin nepadoriai skamba kai kurių veikėjų siūlymai mažint Seimo narių skaičių.
Pagerėjimai:
Sakau: tik džiaugtis reiktų, kad kainos kyla.
Valgom vis brangesnį maistą, brangesni mūsų rūbai, daiktai…
Argi tai ne gyvenimo kokybės ženklai?
Gyvenimas gerėja:
Žmonės šneka, kad šiemet geriau nei pernai...
Kiti gi tvirtina, kad kitąmet bus dar geriau nei šiemet… pagalvoju sau… o jei… po šimto?.. padarau šimtą, ... nu, tikrai geriau…
Nenaudinga nauda:
Sako, net keletą metų mes gyvenę gerai.
O juk daugelis nė nepastebėjom.
Užtat ir piktumas.
Apie tokius dalykus valdžia privalėtų laiku informuot gyventojus, o ne tada, kai po viskam.
Nenaudingi:
Valstybės veikėjai nūnai pamėgo kartot: neklysta tik tas, kas nedirba.
Tai ir nedirbkit. Kaip jaustumėtės, jei prieš operaciją taip ramintų chirurgas?
Manau, metas steigt klaidų atitaisymo ministeriją. Paskui – atitaisytų klaidų atitaisymo... Premjeras galės dar drąsiau eksperimentuoti ir eksperimentų premjerose pats sau plot.
Pigiau būtų, jei eitumėt griovių kast. Tik kad kreivų griovių irgi niekam nereikia.
Baisioji zoologija:
Nūnai taip trūksta vietų, kur mulkis be kvalifikacijos galėtų padoriai užsidirbt.
Todėl itin nepadoriai skamba kai kurių veikėjų siūlymai mažint Seimo narių skaičių.
Pagerėjimai:
Sakau: tik džiaugtis reiktų, kad kainos kyla.
Valgom vis brangesnį maistą, brangesni mūsų rūbai, daiktai…
Argi tai ne gyvenimo kokybės ženklai?
Gyvenimas gerėja:
Žmonės šneka, kad šiemet geriau nei pernai...
Kiti gi tvirtina, kad kitąmet bus dar geriau nei šiemet… pagalvoju sau… o jei… po šimto?.. padarau šimtą, ... nu, tikrai geriau…
Ketinimas
Kada nors aš imsiu daryti žmonėms gera. Priėjęs riktelsiu: „Nori, kad tau gera padaryčiau?“ Gražu! Bet ir baisoka...
Marginti gyvenimą
Atsivertę laikraštį, įsijungę televizorių žmonės ieško nelaimių, katastrofų...
Kažkur kitur toks spalvingas gyvenimas!
Todėl aš kasdien pasistengiu bent vienam žmogui ką nors bloga padaryt.
Juk laimė nebūtinai už horizonto.
Aš mąstau:
Aš mąstau, o jei išdrįstumėm paskelbt: Lietuva – tai bailių ir kvailių tauta!
Kiek svečių prigužėtų!
Koks kvailys nenorės išsiskleist tarp dar kvailesnių?
O taip išdrįsę ar nepasijustumėm drąsūs?
Snaudžianti dvasia:
Vakarais, kai pulkai naktinių drugelių skrenda į mano žvakę, vis mąstau: o ką daryt, kad į šviesą veržtųsi ir žmogus?
Padegu tėvo dvarą.
Ir šit jau lekia su naktinėm pižamom smagūs kaimynai...
Yra žmoguje tie šviesieji pradai! Tik reikia mokėt juos pažadint.
Mano indėlis:
Išgirdau, kad esąs toks drugio efektas.
Atseit viskas pasauly susiję, todėl net nuo menko vabzdžio sparnų plastelėjimo gali prasidėt didžiulės permainos.
Pagavęs drugelį, atsinešiau prie Seimo, pririšau ant siūlo ir paleidau plasnot...
Niekas nepamiršta!
Dingęs pajūris... Dingusios paežerės... Pirmiausia dingsta gražiausios vietos. Dėl ko taip yra? Aš daug apie tai galvoju...
Namuose man gražiausios – vonios apylinkės.
Užsitvėriau ir pasistačiau butelį. Nieko ten nebeįleidžiu!
Evoliucija:
Seniai seniai Dievas sutvėrė žmogų.
Per milijonus metų iš žmogaus išsivystė žvėrys, gyvuliai, bestuburiai, parazitai…
Dabar jau pastarieji viešpatauja.
Bevaisiai vaisiai:
Sklinda kalbos – naujametį fejerverką net iš kosmoso galėjai regėt.
Tai ryški mūsų kultūros sklaida.
Bet ar daug ten būta žiūrovų?
Tik paskutinis patriotas gali tikėt, kad už savo žygius mūsiškiai dangun žengia...